De koning van de zee...

De zalmachtigen zijn de aanleiding geweest voor een echte revolutie in de viskwekerij. Het ontdekken van hun biologische geheimen , wat het kweken mogelijk maakte, bracht een grote verandering in het aanbod teweeg. Forel, beekridder en zalm zijn heerlijke vissen. het kweken van zalm begon al in de 17e eeuw met het kunstmatig uitbroeden en vetmesten van deze vis die in die tijd alleen bij de vorsten op tafel kwam. De wilde zalm (salmo salar) is wel het bekendste voorbeeld van een rusteloze zwerver, een trekvis tussen rivieren en zeeén. Deze schitterende vis begint zijn levenscyclus in zoet water, trekt dan naar zee en komt dan weer terug naar het zoete water om te paaien.

De zalm is de koning van de vissen, zijn kracht en schoonheid zijn uniek. De wilde zalm wordt in helder water geboren en brengt zijn groeitijd, waarbij hij nauwelijks van de forel is te onderscheiden, door in rivieren en beken. De zalmen maken in hun eerste en tweede jaar een mooie verandering door. Hun jeugdkleur (groen/bruin) voor hun leven in groen water wordt zilverkleurig en krijgt een zachte glans als ze naar de zee trekken. Een ideale kleur om als goed gecamoufleerde pijlen te kunnen jagen. Dan begint hij m et de stroom mee te zwemmen naar de zee. In de riviermonding went hij aan het mengsel van zoet en zout water. Dan trekt hij definitief naar zee.

 De wilde zalm trekt tot in de IJszee.Onder Groenland bij de Faeröerne-eilanden en bij een optimale watertemperatuur van ca. 5 graden celcius vinden ze grote hoeveelheden van hun favoriete voedsel: garnalen. De schalen van de garnalen bevatten veel caroteen waardoor het visvlees van de zalm roze wordt. Zalmen eten kleine vissen zoals sprot en haring en hier krijgen ze een vetlaag van. Na ongeveer drie jaar in zee geleefd te hebben wordt de zalm geslachtsrijp. Hij keert terug naar zijn geboortewateren. Een wonder van de natuur waar we nog niet alles van weten. Mannelijke zalmen krijgen als 'bruidpak' enorme onderkaken en de vrouwtjes veranderen niet. Zo is de levenscyclus van de zalm weer rond.

Koken met Makreel

Het vlees is stevig en vet maar wel vrij sappig en zacht. Het heeft een vettige, rookachtige geur. De makreel kan goed gegrild of gebakken worden en wordt vaak gerookt verkocht. Door het hoge vetgehalte combineert makreel goed met iets zuurs: wijn, azijn, mierikswortel of mosterd.