Ingegraven cameleon

Commercieel is de schol, of pladijs zoals de vlamingen zeggen, de belangrijkste vissoort voor onze vissers. Deze platvis is net zoals tong, groet en tarbot lid van scholachtigen. In tegenstelling tot die familieleden is hij echter rechtsogig, dat wil zeggen dat zijn twee ogen aan de rechterzijde van zijn lichaan staan. Hij is van andere platvissen te onderscheiden aan de bruine tot donkergroene bovenkant met oranje stippen. Zijn onderzijde is wit. De schol leeft op zanderige bodems op een diepte tussen de 10 en 50 meter, maar ze zoeken ook veel diepere gronden op, tot 200 meter zelfs. Zoals de meeste platvissen laten ze zich naar de bodem zakken en graven zich dan half in het zand in. Ze zijn dan nauwelijks te onderscheiden van de bodem. Als er vijanden in de buurt zijn kunnen ze hun kleur en tekening snel veranderen. 


Mosselbedden zijn hun favoriete gebied. De harde schelpen breken ze met de sterke tanden die in hun keelholte zitten open. Schol wordt volwassen als ze tussen de 4 en 6 jaar oud zijn. Ze broeden in de van januari tot mei, afhankelijk van hun leefgebied. Schol is het lekkerst in de zomer als ze flink dik en smakelijk vlees hebben. In de winter zijn ze magerder omdat ze dan kuit schieten.

Koken met Schol

Schol is een magere vissoort met een vrij neutrale smaak. Kleine schollen worden vaak panklaar verkocht, van grotere schollen koopt men meestal filets. Deze filets zijn het lekkerst wanneer ze gepaneerd en gefrituurd worden. Hele schol kan het beste gegrild of gebakken worden.