Van arme-mensen-kost naar exclusief..

Vroeger, toen vlees voor de gewone mens niet te betalen was, was kabeljauw arme-mensen-kost. Nu zeggen ze dat kabeljauw bijna een arm van een mens kost! De kabeljauw is op dit moment één van die luxe vissoorten met een rijke historie. In de Middeleeuwen benoemde de katholieke kerk hem tot vastenvis. Dit was dan wel de gedroogde versie van de kabeljauw, stokvis. Zo konden bevolkingsgroepen die ver van de zee woonden aan hun kerkelijke verplichting voldoen: vis op vrijdag en tijdens de vastenperiode voor Pasen. De Kabeljauw is een de leider van de familie van de Gadidae, waartoe ook de koolvis, schelvis, wijting en heek behoren. De kabeljauw kan wel anderhalve meter worden en 40 kilogram wegen. De gemiddeld gevangen kabeljauw weegt echter tudden de 2,5 en 4 kilogram en is ongeveer 80 cm lang. Kleinere kabeljauw worden torgulletjes genoemd. De fileetjes van deze kleinere 'torretjes' worden veelal voor lekkerbekjes gebruikt.

Zoals de kleine maatjesharingen dé lekkernij voor de Nederlanders is zo is de skrei dit voor de noren. Skrei is kabeljauw van 7 tot 8 jaar oud die net volwassen is geworden. In de paaitijd, tussen februari en april, trekt hij vanuit de Barentzzee naar de water rond de Lofoten, net boven de Noorse poolcirkel, om er kuit te schieten. Vooral in die tijd wordt hij gevangen. Tijdens die honderden kilometers lange trek ontwikkelt zich een rijk, erg wit vlees met een bijzondere smaak.

Koken met Kabeljauw

Het visvlees van de kabeljauw is stevig maar laat makkelijk los als de vis gaar is. De smaak van kabeljauw is fijn en eindeloos te combineren. Kabeljauw kan goed worden gebakken, gegrild, gestoofd of gekookt. Kabeljauw wordt vaak gebruikt voor klipvis (gezouten en gedroogde vis), stokvis (gedroogde vis) en zoute vis (vis in pekel). Op de kop van de kabeljauw bevinden zich de lekkerste delen. Vooral de wangen en de keel zijn delicatessen op zich. De alom bekende kibbeling wordt vaak gemaakt van deze wangen en keeltjes, maar ook andere vissoorten en delen van de kabeljauw kunnen als basis voor deze 'gezonde' snack dienen.