Enter Title

In het verleden was men in het voorjaar in de vissersplaatsen Katwijk, IJmuiden, Scheveningen en Vlaardingen druk doende met het in gereedheid brengen van de haringvloot voor het nieuwe haringseizoen. Dat is ondertussen verleden tij. In de periode van 1977 tot 1983, waarin de haringvisserij op de Noordzee helemaal stil lag, ontwikkelde Denemarken zich tot een uitstekende haringleverancier. Noorwegen zat ook niet stil. In deze twee landen is de haringverwerking nu geconcentreerd. Op de afslagen Hirsthals en Skagen zullen de vele haringhandelaren uit Katwijk, Spakenburg en Scheveningen elkaar allemaal tegenkomen.

De haringen komen op grootte binnen. Een deel wordt verwerkt en komt in de emmertjes, die voor de detailhandel zijn bestemd, een ander deel komt in multivaczakken, die later in  het jaar worden aangesproken. Er is ook nog een deel wat wordt schoongemaakt, nadat de haring een dag in de pekel op smaak is gekomen, wordt hij gefileerd, vacuüm verpakt en ingevroren. Deze haring is kant en klaar. De haring moet minstens eenmaal worden ingevroren bij -25 graden celcius, om de wormen te doden die in de haring zitten. Afhankelijk van de regio wil men grotere of kleinere haring. Amsterdam wil altijd grotere, omdat de haring daar in stukjes wordt gesneden en met zuur en uitjes wordt geserveerd. In Brabant heeft men juist weer liever een kleinere haring die men zo van het staartje eet.